Cibule nad zlato
5. 10. 2014
Mě kolem cibule snad nic nepřekvapí. Už léta totiž běžně používám a šířím recept stařenky z Vidče. Do hrnku na kafe půlku větší, nebo jednu celou menší, ale rovněž na půlky rozkrojenou cibuli zalit čistou vařící vodou, po cca čtvrthodině ji z toho"přelivu" můžeme vyndat a až voda trochu vychladne, po troškách, třeba i 2-3 hodiny v jednom kuse ho budeme moci vlažný bez obav popíjet. Má totiž celkem příjemnou chuť a prakticky žádný zápach. Úžasně rychle to vyspraví už chycené nosní sliznice i průdušky, zmírní rýmu, zlepší dýchání. Urychlí vyléčení případného zánětu hlasivek. Ale pozor, žádný med, žádný cukr, žádné další ohřívání či vaření. Pít vždy jen a jen vlažný, čerstvý, tedy právě zchladlý přeliv a nic dalšího do něj už nepřidávat. Až po letech jsem se se zadostiučiněním dočetl, že vědci zkoumající silice cibule zjistili, že po jejím rozkrojeni nalezli jejich změřitelné stopy ještě i za 10 cm cihlovou zdi. Mluví to jasně o její výjimečné agresivitě, ale asi i o celkové síle a účinnosti pronikat úplně vším. Hlavně však, zkuste i vy bez obav recept naší staré bylinářky z Vidče. Její už přes 100 let. Mně je už 72 let a tento jednoduchý, navíc velmi levný, kdykoli a komukoliv dostupný recept u mě už přes 60 let pokaždé bezvadně, rychle a přitom bezpečně zafunguje.